Shkencëtarët kohët e fundit kanë zbuluar se ekziston një lloj mjalti që ka aftësinë për të vrarë çdo lloj bakterie madje dhe ato me te keqiat.

Rezultatet e këtij studimi u botuan në Fletoren Evropiane të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive dhe mund të jenë të një rëndësie të veçantë në një kohë kur shumë prej antibiotikëve janë rezistent ndaj baktereve, veçanërisht kundër “superbugs”.

Ne po flasim për mjaltin manuka, të njohur edhe si mjaltë me shkurre, e cila prodhohet në Zelandën e Re. Mjalti Manuka është krijuar nga bletët që ushqehen në nektarin e Leptospermum Scoparium, shkurret Manuka të Zelandës së Re.

Pjesa më e mirë në lidhje me mjaltin e manukës është se asnjë nga bakteret nuk mund të ndërtonte imunitet, i cili është një problem i zakonshëm me shumicën e antibiotikëve të sotëm.

“Antibiotikët e rinj kanë prirje të kenë jetë të shkurtër, pasi bakteret që ata sulmojnë shpejt bëhen rezistente”, tha Dr Dee Carter nga Universiteti i Sidneit në Shkollën e Biokencencave molekulare dhe mikrobike.

Shumë kompani të mëdha farmaceutike kanë braktisur prodhimin antibiotik për shkak të vështirësisë së mbulimit të kostove. Zhvillimi i alternativave efektive mund të shpëtojë shumë jetë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *