Kimikatet e prodhuara nga perime si kale, lakra dhe brokoli mund të ndihmojnë për të mbajtur një gutë të shëndetshme dhe për të parandaluar kancerin e zorrës së trashë, tregon një studim i ri nga Instituti Francis Crick.

Hulumtimi, i botuar në Imunitet, tregon se minjtë ushqehen me një dietë të pasur me indol-3-karbinol – që prodhohet kur tretet perimet nga gjinia Brassica – u mbrojtën nga inflamacioni i zorrëve dhe kanceri i zorrës së trashë.

Përderisa përfitimet shëndetësore të perimeve janë të qëndrueshme, shumë nga mekanizmat prapa tyre mbeten të panjohura. Ky studim ofron dëshmitë e para konkrete se si I3C në dietë mund të parandalojë inflamimin e zorrës së trashë dhe kancerin, duke aktivizuar një proteinë të quajtur receptor arilik hidrokarbure (AhR).

Reagimet e zjarrit

AhR vepron si një sensor mjedisor, duke kaluar sinjale në qelizat imune dhe qelizat epiteliale në rreshtin e zorrëve për të na mbrojtur nga përgjigjet inflamatore në triliona baktere që jetojnë në zorrë.

“Ne studiuam minj të modifikuar gjenetikisht që nuk mund të prodhojnë ose aktivizojnë AhR në guxim, dhe gjetën se ata zhvilluan gatishmërisht inflamacion të zorrëve që përparonin në kancerin e zorrës së trashë”, shpjegon autori i parë Dr Amina Metidji nga Instituti Francis Crick.

“Sidoqoftë, kur i ushqejmë një dietë të pasuruar me I3C, ata nuk kanë zhvilluar inflamacion apo kancer. Është interesant fakti që kur minjtë, kanceri i të cilëve po zhvillohej, u kaluan në dietën e pasuruar me I3C, ata përfunduan me shumë më pak tumore beninj. “

Duke studiuar të dy minjtë dhe organet e gutit të miut – ‘mini guxim’ të bëra nga qelizat burimore – studiuesit zbuluan se AhR është jetike për riparimin e qelizave epiteliale të dëmtuara. Pa AhR, qelizat burimore të zorrëve dështojnë të dallojnë në qeliza epiteliale të specializuara që thithin ushqyes ose prodhojnë mukus mbrojtës. Në vend të kësaj, ato ndahen në mënyrë të pakontrollueshme që në fund të fundit mund të çojnë në kancer të zorrës së trashë.

Parandalimi i kancerit të zorrës së trashë

“Duke parë efektin e thellë të dietës në inflamacion të zorrëve dhe kancerit të zorrës së trashë ishte shumë e habitshme,” thotë autori i lartë Dr Gitta Stockinger, Udhëheqësi i Grupit në Institutin Francis Crick. “Ne shpesh mendojmë për kancerin e zorrës së trashë si një sëmundje e nxitur nga një dietë perëndimore e pasur me yndyrë dhe të varfër në përmbajtjen e perimeve dhe rezultatet tona sugjerojnë një mekanizëm që qëndron pas këtij vëzhgimi.

Ne shumë perime prodhojnë kimikate që e mbajnë AhR stimuluar në zorrë. -Promotimi i kimikateve në dietë mund të korrigjojë defektet e shkaktuara nga stimulimi i pamjaftueshëm AhR. Kjo mund të rivendosë diferencimin e qelizave epiteliale, duke ofruar rezistencë ndaj infeksioneve të zorrëve dhe parandalimin e kancerit të zorrës së trashë.

“Këto gjetje janë një shkak optimizmi, ndërkohë që nuk mund t’i ndryshojmë faktorët gjenetikë që rrisin rrezikun e kancerit, ne ndoshta mund t’i zbusim këto rreziqe duke adoptuar një dietë të përshtatshme me shumë perime”.

Përveç korrigjimit të ndryshimit të shprehjes gjenetike të varur nga AhR, I3C dietë kishte gjithashtu një efekt të habitshëm tek minjtë e pa modifikuar me shprehje normale AhR. Derisa minjtë normalë të ushqyer në ushqim të pasuruar me standard ose I3C nuk kanë zhvilluar tumore gjatë studimit, ata që ushqehen me një “dietë kontrolli të pastruar” bënë.

Një dietë “optimale”?

Minj laboratori zakonisht ushqehet me një “grurë” me bazë kokrrizash standarde, e cila përmban një përzierje përbërësish dhe ushqyesve. Për studimet dietike, atyre u jepet një ‘dietë kontrolli e pastruar’ në mënyrë që studiuesit të dinë saktësisht se çfarë është në ushqim. Këto janë të dizajnuara për të përmbushur pikërisht nevojat ushqyese të kafshëve duke qenë të lirë nga alergenet, patogjenet ose përbërësit e ndryshueshëm që gjenden në ushqim standard.

Dietat e pastrimit të kontrollit përmbajnë përzierjet e saktë të karbohidrateve, proteinave, yndyrave dhe fibrave të pasura me vitamina dhe minerale. Megjithatë, studimi më i fundit sugjeron që këto dieta kanë më pak kimikate promovuese të AhR-së sesa ushqimi standard ose dieta e pasuruar me I3C.

“Minjtë normalë në dietën e kontrollit të pastruar zhvilluan tumoret e zorrës së trashë brenda 10 javëve, ndërsa minj në ushqimin standard nuk zhvilluan asnjë”, shpjegon autori i bashkë-korrespondentit Dr Chris Schiering, i cili ka punuar në studimin në Crick dhe tani punon në Imperial Kolegji i Londrës. “Kjo tregon se edhe pa faktorë të rrezikut gjenetik, një dietë e lirë e lëndës bimore mund të çojë në kancer të zorrës së trashë”.

Nga miu tek njeriu

Për të ndjekur gjetjet e tyre të habitshme, ekipi tani shpreson të bëjë eksperimente të mëtejshme në organoidet e bëra nga biopsiet e gutëve njerëzorë dhe përfundimisht në gjyqet njerëzore.

“Një numër studimesh epidemiologjike sugjerojnë se perimet mund të jenë mbrojtëse kundër kancerit”, shpjegon Gitta. “Sidoqoftë, ka shumë pak literaturë në të cilën perimet janë më të dobishme ose pse.Ne që kemi demonstruar bazën mekanik për këtë në minj, do të hetojmë këto efekte në qelizat dhe njerëzit e njeriut.Ndërkohë, nuk ka asnjë të keqe në të hahet më shumë perime! “

Profesor Tim Key, Eksperti i Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar për dietë dhe kancer, tha: “Ky studim në minj sugjeron që nuk është vetëm fibra e përfshirë në perime si brokoli dhe lakra që ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të kancerit të zorrëve, por edhe molekulat e gjetura në këto perime Kjo i shton edhe provat se është një shëndet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *