Mosha ideale kur një grua duhet të ketë fëmijë është një temë e përfolur. Shumë gra shtyjnë shtatzëninë për arsye të ndryshme si psh. duan një jetë të re pa angazhime, të zhvillojnë karrierën e tyre ose të udhëtojnë me bashkëshortin e tyre para se të fillojnë një familje. Të gjitha këto arsye janë në kundërshtim me shumë teori që pretendojnë se mosha ideale për të pasur fëmijë është gjatë të 20-ve.
• Por, këto teori po ndryshojnë dhe po zhvillohen. Tani shkencëtarët po thonë diçka të ndryshme nga ajo që gjithkush ka dëgjuar më parë.

Cila është mosha ideale?
• Në kundërshtim me besimin popullor, një studim i udhëhequr nga Dr. John Mirowsky, një sociolog në Universitetin e Teksasit, zbuloi se koha e përkryer që gratë të bëjnë fëmijë është mosha 34 vjeçare.

Disa fakte:
• Eksperti i Shëndetit të Grave tha se gratë duhet të kenë fëmijë në moshat 34 dhe 35 sepse disa zona të trupit mund të zhvillojnë sëmundje ose kushte shëndetësore gjatë një gruaje 20-vjeçare. Në moshën 34 vjeç, trupi i një gruaje është në gjendje optimale për t’u përgatitur dhe për të mbajtur një fëmijë të shëndetshëm me kohë të plotë.
• Dr. Mirowsky po ashtu vë në dukje se gratë duhet të jenë të kujdesshme për të pasur fëmijë në fund të viteve ’30. Ndërsa trupi femëror plaket, shanset për të marrë sëmundje të caktuara dhe komplikime të sistemit riprodhues rritet.

• Psikologë të tjerë po kontribuojnë për të riafirmuar teorinë e Dr. Mirowsky: Gratë 34-35 vjeç në përgjithësi kanë një marrëdhënie të qëndrueshme me partnerin e tyre, një sasi ideale të energjisë dhe vitalitetit, kanë arritur një nivel të caktuar të profesionalizmit dhe janë mjaft të pjekura për të rritur në mënyrë efektive një person tjetër. Të gjitha këto përvoja e bëjnë mesin e viteve 30 një kohë optimale për të lindur një fëmijë.
• Në tërësi, është mirë dhe inkurajohet të kesh fëmijë në të 30-at tuaj. Vetëm mos harroni, sjellja e një personi të ri në këtë botë është një vendim që ndryshon jetën që nuk duhet të merret lehtë. Planifikoni përpara që të jeni gati për momentin që vendosni të bëheni nënë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *